Причини за подмяна на коленна или тазобедрена става

Причината да се стигне до подмяна на коленна или тазобедрена става, е вследствие на нещо, което се е случило десетилетия преди налагането на такава интервенция.

В по-голямата част от случаите, когато се стига до подмяна на коленна или тазобедрена става е в следствие на лошата стойка, която с десетилетия е натоварвала въпросната става и е довела до износването. По-редки са случаите, когато вследствие на злополука се налага подмяна на става. Има още две причини, които могат до доведат до подмяна на коленна или тазобедрена става – едната е наднорменото тегло, а другата е при прекомерни натоварвания, каквито имат професионалните спортисти.


Изкривената стойка води до прекомерно натоварване в тези сложни стави и се получава едно износване. Това износване се случва за няколко десетилетия. Първите сигнали идват около 30-тата годишнина на човек, около 40-тата, човек започва да изпитва по-често болки в коляно или в тазобедрена става, а над 50 живее 24 часа в денонощието с тази болка. Между 50-60 болката вече е толкова силна, че хората вече са склонни да сменят ставата, но за съжаление проблемът не свършва с подмяна на ставата, тъй като биомеханиката / стойката не се променя - причината за износване на ставата не е елиминирана. 

За да се елиминира причината за износване на ставата, трябва да се оправи баланса на ходилата. Това става с индивидуални, ортопедични стелки, които да подкрепят сводовете, да подобрят биомеханиката на стъпалото, да изправят стойката и от там да разпределят по-добре цялото натоварване по костно-ставния апарат.


Това видео е за младите хора между 30 и 40, страдащи от болки в коленете или таза. Обърнете си внимание, направете си анализ на ходилата, направете си индивидуални стелки и ще видите как интелигентните ни тела могат да се възстановят, на всякаква възраст. Наистина от практиката знам, че хора дори на 60, 70, 80 години, след като им направим индивидуални, ортопедични стелки, проблемите им отшумяват и се подобряват.


Не е необходимо човек да чака да се стигне до там, че да се налага подмяна на става. Не става по-добре, има нужда от възстановяване. Особено при тазобедрените стави се получава разлика в крайниците от 2 до 4 см. Тази разлика отново рефлектира върху целия костно-ставен апарат и се влиза в един омагьосан кръг. 


Искам да ви кажа, че не е нормално да се живее с болка. Възможно е нещо да ви заболи от претоварване, от удар или някаква травма, но търсете решение за елиминиране на болките си веднага, не ги оставяйте да тлеят и да си ги носите с години. Пак казвам телата са интелигентни и супер благодарни, така че в момента, в който вие им дадете една здрава основа, те могат да се възстановят.


 

Сходни статии

болки в глезен
Независимо изследване потвърждава, че персонализираните стелки намаляват възможността за травми

Катедра по Биология на физическата активност Университет Jyväskylä - Финландия Juha-Pekka, Kulmala...

възпалено колянно сухожилие - пателар
Коляно - Възпаление на сухожилие

Едно общо нараняване при спортовете свързани с бягане и скачане е възпалението на коляното сухожилие...

нараняване на коленни връзки
Коленни връзки - Наранявания и решения

Навяхвания на колянната става Навяхването представлява разтягане или частично разкъсване на връзки,...