Компресиращи чорапи и чорапогащи - Juzo | AllSport

Как и защо помагат компресионните чорапи и чорапогащи?

Компресионните чарапи и чорапогащи подпомагат венозната система за изтласкване на кръвта от периферията на тялото към сърцето, за да не се допусне застой. 

Венозната система за разлика от артериалната няма мускулни влакна, с които да става изтласкването и придвижването на кръвта. 

Вените отвеждат кръвта от периферията на тялото до сърцето посредством клапи, които осигуряват еднопосочното движение на кръвта, като при това преодоляват гравитацията. 

Придвижването се подпомага от естествените движения на човек, при ходене мускулите на краката притискат вените и кръвта се изтласква. 

Венозната система съхранява около 65% от общото количество кръв на организма, с цел ако се наложи – при стрес, примерно при тежки физически натоварвания – при травми, след операция и т.н., да има готовност да кръвоснабди тъканите и органите, които се нуждаят. 

При заседналия начин на живот, при работа в офис пред компютър или професии, при които работната поза е цял ден прав, без движение, като например фризьори, готвачи, стругари и т.н. мускулната помпа на краката не помага за придвижването на кръвта. 

При хора с по-слаба съединителна тъкан, клапите се отпускат и кръвта вместо да пътува в една посока, започва да се връща или застоява. Това може да предизвика образуването на тромби. 

Носенето на компресионни чорапи и чорапогащи от I (първи) компресионен клас 18-21mmHg може да служи за профилактика на здрави клапи или подпомагане на компрометираните клапите в начален стадий на венозна недостатъчност. Втори (II) компресионен клас 23-32mmHg се предписва само от лекар!

Как се избира подходящо ниво на компресия? 

Всяка 5-а жена и всеки 6-и мъж страда от венозна недостатъчност. Редно е класът на компресия да бъде предписана от лекар. В Германия профилактична компресия за първи стадий на венозен застой, се предписва от съдов хирург, ангиолог, общопрактикуващ лекар, АГ спец. наблюдаващи бременности.

I (първи) компресионен клас 18-21 mmHg може да бъде закупен и без рецепта от клиент / пациент.

Бременни жени могат ли да носят компресионни чорапи или чорапогащи и за какво им помагат? 

При бременност, понякога има допълнителни усложнения в следствие на:

- Променен хормонален статус на майката (който може да доведе до риск от повишено кръвосъсирване)

- Ограничено движение

- Притискане на вените на крайниците от плода(особено при едри бебета), което води до по-лошо кръвоснабдяване и отвеждане на кръвта от крайниците

- Генетична предразположеност, слаба съединителна тъкан, късогледство, хемороиди.

- Възраст – бременност след 40 години

При тези случаи, компресионните чорапи и чорапогащи дават лекота в краката, тъй като не допускат появата на отоци.

Чорапогащи за беменни при разширени вени, тромбози и отоци в краката - черни
Street

Има ли противопоказания за носене на компресионни чорапи и чорапогащи? 

Противопоказания за носене на компресионен трикотаж при:

- Артериална недостатъчност – запушване на артериите на крайника

- Тежка сърдечна недостатъчност

- Тежка полиневропатия

- Инфекции

- Дерматити, дерматози, алергии

Как се поддържат компресионните чорапи и чорапогащи? 

За да се запази по-дълго време компресията, компресионните продукти е добре да се перат на ръка или в пералня на деликатна програма и в торба за пране. Добре е да се обърне внимание на инструкциите, указани върху пришития от вътрешната страна на чорапа етикет или печатната информация. 

Основни правила при пране на компресивни продукти:

Затворете всички закопчаващи елементи (ако има такива) преди пране! 

Препоръчително е да обръщате компресионните чорапи отвътре-навън преди пране. 

Изперете компресивните чорапи отделно при пране за първи път (може да пуснат цвят). 

При възможност перете вашите компресионни чорапи при деликатен цикъл на пране в пералня машина (40 ° C). 

Използването на мрежа за пране осигурява допълнителна защита на плетивото. 

Не трябва да се използва омекотител! 

Когато перете на ръка, изплакнете добре и не извивайте чорапите. 

Можете да намалите времето за сушене чрез поставяне на компресивните чорапи върху дебела кърпа след изпиране, плътно навийте кърпата на руло и здраво стиснете, за да отстраните излишната влага. След това оставете да съхнат свободно на проветриво място. 

Не оставяйте продукта да съхне върху кърпата. 

Не сушете върху радиатор или на директна слънчева светлина. 

Компресивните облекла Juzo не са подходящи за химическо чистене.

 Препоръчваме използването на специален препарат Juzo. 

 

Има ли нежелани ефекти от носене на компресивни чорапи и как да ги премахнем?  

Нежеланите ефекти може да са в следствие на:

- Неправилно взети мерки:

- по-голям размер - няма да изпълни предназначението си да осигури правилна компресия, а може и да се смъква

- по-малък размер - може да е много стегнат, да предизвиква неприятни усещания при носене или да се навива, да стане като “турникет”

Колко издръжливи са компресивните чорапи? 

Фирмата производител Juzo GmbH – Германия гарантира 6 месеца изписаната на опаковката компресия. При правилна експлоатация чорапите може да се ползват с години, но няма да имат същия ефект на стегнатост.

Как да определим точния размер на компресиращите продукти?

За да се определи точният размер, се взимат обиколки на: глезена над малеолите /кокалчетата/ и обиколка на глезена през петата, средата на подбедрицата, прасеца, под коляното, коляното, средата на бедрото, края на бедрото, номера на обувката и разстоянието от петата до метатарзалните кости, и височината от стъпалото до талията при чорапогащници и до под коляното при ¾ чорапи. Водеща е обиколката на глезена!

Diagram,Text,Line

Juzo е немска компания с традиции от 1912 година в разработването и производството на компресионни облекла, опори и ортези, използвайки най-съвременната технология в лечението на вени и отоци, терапията на белези и ортопедията. Като специалист по компресионна терапия, компанията си поставя задачата за подобряване качеството на живот на пациентите и облекчаване на техните симптоми в дългосрочен план. За тази цел Juzo постоянно разработва нови интелигентни продукти, в отговор на индивидуалните изисквания на пациентите, за да гарантира успеха на терапията им. Компанията преследва тази цел повече от 100 години, винаги търсейки нови решения в областта на флебологията, лимфологията, лечението на повърхностни дефекти и ортопедията. Именно тези убеждения пораждат мотото на  Juzo – „Свобода на движение“. Продуктите на Juzo са медицинско изделие, поради анатомичното разпределение на компресията. т.нар. градуирана компресия, която е 100% при глезена, но до бедрото компресията стига само 40%.

С натрупания опит през годините, с два развойни центъра – един в САЩ и един в Германия, Juzo е не само първопроходец, но и лидер на световния пазар на медицински градирана компресия в чорапи, чорапогащи /включително и за бременни/, ръкави и аксесоари за лесно обуване на компресионните продукти. Здравината на продуктите и издръжливостта на компресията е гарантирана от немската прецизност и стогодишното име на марката.